Termékek Menü

Láncfűrészek a fűtési szezon őszi/téli idényre

Láncfűrészek a fűtési szezon őszi/téli idényre!

Minden szerszámnak megvan a maga szezonja, nincs ez másképp a láncfűrészekkel sem, nem árt felkészülni előre.

A fűtési szezon idején sokan meggondolják, hogy vásároljanak e láncfűrészt otthoni ház körüli vagy ipari hosszan tartó favágási, darabolási munkákra. Ennek fényében az erdészeti fakitermelés, továbbá a kisebb kertek karbantartása ágak levágása, idősebb fák kidöntése, sőt még a tűzifa darabolás is mind őszi/téli tevékenység. Több fajta láncfűrész van a szerszámpiacon, ezt most megpróbáljuk egy kicsit kategorizálni, ezzel segítve a tisztán látást a láncfűrészek kategóriában is. Az otthoni magáncélú általános használatra szánt láncfűrészek általában a "hobbi" kivitelű fűrészek csoportjába tartoznak, a nagyobb fakitermelésre, valamint ipari célú felhasználásra szánt láncfűrészek általában a "farmer" és/vagy a "profi" jelölést kapják a termék leírásában.

A robbanómotoros és a villanymotoros változatok különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, kezdjük a villanymotoros típusok előnyeivel: közel gondozásmentes és egyszerű konstrukciójú gépek, emiatt közkedvelt a ház körüli otthoni munkáknál, ahol adott a villamoshálózat energiaellátása. Nézzük a hátrányokat: sajnos a vezeték zavaró lehet, valamint kötött területen tudjuk a fűrészelési munkáinkat végrehajtani, hiszen a géphez csatlakoztatott villanyvezeték véges. Ezzel már rá is világítottunk a robbanómotoros láncfűrész egyik nagy előnyére. Nézzük a másikat, nincs mit tenni ha hosszan tartó nagyobb munkákról, több fakivágásról vagy rengeteg tűzifa darabolásról van szó, akkor a robbanómotoros  fűrész az ideális választás a magas teljesítménye és ezáltal gyorsabb fa/vágási ideje miatt. Hátránya a motoros fűrésznek, hogy van károsanyag-kibocsájtása, igaz már jóval kevesebb a profi fejlesztéseknek köszönhetően.

Akkus láncfűrészek itt találhatóak!

Benzinmotoros láncfűrészek itt találhatóak!

Elektromos láncfűrészek itt találhatóak!

Tipp: Ha láncfűrésszel fogunk munkát végezni, mindig a legnagyobb körültekintéssel tegyük. A szezonális tevékenységünk megkezdése előtt mindenképpen vizsgáljuk meg gépünk állapotát. Higgyék el megéri azt a rászánt pár percet. Ha szükséges végezzük el a karbantartásokat! Ehhez a láncfűrész karbantartási tevékenységhez nyújtott fontos információk lehetnek: lánctagok azonos méretekkel rendelkezzenek, a munkát a legkopottabb láncszemmel kezdjük és igazítsuk a többihez, hiszen, ha nem így teszünk a lánc akadozik, rángat majd az anyagban keletkező feszültségtől elpattanhat. A feladat elvégzéséhez szükségünk lesz élező szerszámra, amely megvásárolható a szaküzletben. Élezzük meg a láncot majd ezután lánckenő olajjal alaposan tisztítsuk meg a fémtörmelékektől. Természetesen vannak olyan esetek is amikor nem érdemes a lánc élezésével foglalkoznia, az ilyen fajta gépek használati útmutatójában nem lesz erre utaló tájékoztatás. A nem mindennapi használat hosszabb élezési szakaszt jelent, ezáltal ajánlatos inkább a szervizre bízni.

A lánc megfelelő állapotának igen fontos jellemzője az optimális feszesség. Üzem közben a felmelegedő lánc anyaga tágul, ezáltal belóg, amit helyreigazítani szükséges. Erre a célra a gépeken a láncfeszítés beállítható, és ekkor megfelelő, ha a láncot a vezetősíntől megközelítőleg 3-6 mm-re lehet felemelni. A munka befejezése után viszont lazítani kell a beállításon, mivel a hőmérsékletet az adott környezeti állapotra visszahűlő lánc összehúzódik és káros feszültségek generálódnak az anyagában, valamint a hajtótengelyben és a csapágyazásban egyaránt. Az ideális lánc állapot aligha elérhető, de törekedjünk rá, mivel a laza és éltelen tompa lánc csökkenti a vágási teljesítményt és nem utolsó sorban fenn áll a visszavágás veszélye is! Mint ahogy minden anyag, így a vezetősín is elhasználódik, ami a hosszmélység csökkenését jelenti, főleg a vágásra leginkább igénybe vett sín alsó részén, valamint a csúcsánál, az átfordulásnál. Javasoljuk, hogy mindig tartsa szem előtt ezeket az előírásokat, amikor a gépe állapotát méri fel. Készüljön fel a szezonra a megfelelő szerszámokkal és/vagy gépekkel, tartozékokkal!

Tartozékok a kerti gépekhez azon belül a láncfűrészekhez itt találhatóak!

Az őszi/téli láncfűrész szezon elkezdődött!